dezvoltare afacere pe piete noi - angajati in discutie, board in spatele lor- Pluxee IMM Connect

Dezvoltarea afacerii: cum te extinzi pe noi piețe

Atunci când cauți soluții prin care să crești profitabilitatea afacerii tale, extinderea pe noi piețe poate fi un pas esențial pentru creștere și succes pe termen lung. În special în ziua de astăzi, când trăim într-o lume tot mai globalizată și mai dinamică, merită să explorezi acele oportunități care ți-ar putea aduce câștiguri substanțiale, odată cu creșterea numărului de clienți. 

Dar cum poți să identifici piețele cu potențial, să te promovezi eficient și să creezi produse care să răspundă nevoilor specifice ale acestor piețe? Descoperă în continuare soluțiile pe care le poți aplica pentru a-ți dezvolta afacerea.

Identifică oportunitățile

Odată ce te decizi să îți dezvolți afacerea, este important să afli care sunt piețele cu cel mai bun potențial pentru compania ta. Poți lua exemplul altor companii, cum ar fi afacerile de tip franciză sau cele care își deschid sedii în alte orașe, ori livrează internațional. Studiază-le modul de acțiune și observă tot ce ți se pare relevant: către ce piețe și-au îndreptat atenția, ce produse au început să promoveze în zonele respective, ce fel de promoții au. Îndreaptă-ți atenția în mod deosebit către afaceri din același domeniu ca al tău și urmărește-le evoluția în timp - vei găsi cu siguranță informații în diverse publicații online sau pe site-urile și rețelele sociale ale companiilor respective. Totodată, începe să te documentezi, ținând cont de următoarele aspecte:

  • Studiază piețele care te interesează, în special structura populației, vârsta medie, nivelul de educație și puterea de cumpărare. Ia în calcul fiecare aspect care definește publicul tău țintă, pentru a descoperi unde ai cele mai mari șanse să-ți promovezi cu succes produsele sau serviciile.

  • Dacă vrei să îți extinzi afacerea în afara țării, trebuie să ai în vedere faptul că fiecare piață are particularitățile sale culturale. Este important să știi ce preferă consumatorii și ce comportamente de cumpărare au.

  • Identifică-ți concurența. Află cine sunt principalii tăi competitori, ce produse sau servicii oferă și cum se diferențiază. Acest lucru te va ajuta să înțelegi unde poți găsi un punct de diferențiere, astfel încât afacerea ta să nu intre pe o piață suprasaturată.

  • Evaluează cererea pentru produsele sau serviciile tale și identifică eventualele tendințe. Caută studii și rapoarte de piață pentru a obține date despre vânzări, segmente de clienți și previziuni pentru perioada următoare. Poți chiar să realizezi interviuri și sondaje cu potențiali clienți, astfel încât să înțelegi mai bine nevoile și așteptările lor.

Alege piețele cu potențial pentru extinderea afacerii

După ce ai prospectat piețele pe care îți poți extinde activitatea, următorul pas este să le alegi pe acelea care prezintă cel mai mare potențial pentru afacerea ta. Decizia ar trebui să fie foarte bine cântărită și discutată cu colegii tăi, pentru că feedback-ul acestora poate fi unul valoros. Departamente de marketing și vânzări sunt de obicei în măsură să analizeze specificul publicului țintă și tendințele comerciale. Departamentele financiar și juridic pot veni cu informații valoroase despre resursele necesare și despre legislația care se aplică în cazul expansiunii pe piețe internaționale.

Totodată, ține cont de faptul că lucrurile sunt de obicei mai complexe decât par la prima vedere - de exemplu, o piață de desfacere de mari dimensiuni oferă în mod clar mai multe oportunități de vânzare, însă în același timp poate fi și mai competitivă. Gândește-te la posibilele provocări, cum ar fi reglementările locale, taxele vamale sau logistica de care vei avea nevoie. Stabilitatea economică și politică a unei piețe reprezintă, de asemenea, elemente esențiale pentru succesul pe termen lung. O economie stabilă și în creștere oferă un mediu propice pentru afaceri.

În final, nu uita să explorezi compatibilitatea culturală cu noile piețe pe care îți dorești să extinzi afacerea. Cultura și valorile locale trebuie să fie compatibile cu brandul tău. Este posibil să fie nevoie să ajustezi produsele sau serviciile, pentru a se potrivi preferințelor viitorilor consumatori, sau cel puțin să îți adaptezi strategiile de marketing. Atunci când te promovezi în afara țării, sau chiar într-un alt oraș din România, este posibil ca publicul tău să fie sensibil la alt gen de mesaje și alte caracteristici cheie ale produselor. Cercetarea de piață îți va fi de mare ajutor în acest sens.

Adaptează-ți ofertele la nevoile pieței

Unul dintre cei mai importanți pași în expansiunea pe o nouă piață este adaptarea produselor sau serviciilor la nevoile și preferințele locale. În definitiv, îți dorești ca publicul tău țintă să considere că ofertele tale sunt valoroase și merită luate în seamă. Iată cum poți face acest lucru:

  • Observă în detaliu produsele sau serviciile similare care se vând cu succes pe piața respectivă. Vezi care sunt caracteristicile acestora și cum sunt promovate - pe ce avantaje pun accent competitorii tăi. Pentru o experiență completă, le poți comanda sau poți citi recenzii online, astfel încât să îți faci o părere cât mai pertinentă. 

  • Obține feedback de la clienții locali și folosește-l pentru a optimiza propriile oferte. Asigură-te că prețurile practicate se aliniază cu prețurile altor afaceri similare. Chiar dacă vrei să intri pe noua piață cu promoții consistente, ai grijă ca această strategie să fie temporară și să nu îți aducă pierderi.

  • Modifică designul și ambalajul produselor pentru a se potrivi gusturilor locale. Dacă este necesar, ajustează caracteristicile produselor astfel încât să răspundă mai bine nevoilor pieței.

Promovează-te eficient

Promovarea afacerii pe o nouă piață necesită o abordare strategică atent gândită. Este important ca ofertele tale să ajungă cu succes la publicul țintă, pentru a nu risca să te pierzi într-o mare de produse similare. Din fericire, marketingul online este cea mai simplă formă de a te promova eficient pe piețele noi - atâta timp cât știi ce instrumente și tehnici de promovare să folosești, ai toate șansele să atragi atenția.

Începe prin a-ți optimiza site-ul și conținutul acestuia pentru motoarele de căutare din fiecare piață, în special dacă vrei să vinzi pe plan internațional. Asigură-te că utilizezi cuvinte cheie relevante și traduci conținutul în limba locală. Folosește platformele de social media populare în fiecare regiune pentru a ajunge la publicul țintă. Creează campanii adaptate preferințelor locale și utilizează anunțurile plătite de pe cele mai cunoscute platforme, cum ar fi Google Ads sau Facebook Ads, pentru a ținti în mod specific piețele noi. Advertorialele în publicații sau pe site-uri locale sunt, de asemenea, soluții eficiente.

Colaborările cu parteneri locali pot fi și ele extrem de benefice. Găsește parteneri sau influenceri cu o reputație bună, care te pot ajuta să intri pe noua piață. Participă la evenimente și târguri locale pentru a-ți crește vizibilitatea și rețeaua de contacte. Nu uita și de zona de PR - o strategie de relații publice îți oferă șansa de a crește rapid notorietatea brandului. În acest sens, poți trimite comunicate de presă în publicațiile locale, anunțând lansarea pe piață.

Trăim într-o societate tot mai deschisă, unde afacerea ta se poate dezvolta mai rapid ca oricând, câștigând clienți noi. Dacă ai posibilitatea, profită de această oportunitate și gândește-te la planuri îndrăznețe de viitor pentru companie: de cele mai multe ori, creșterea unei afaceri ține în principal de viziunea liderilor săi. 

Pluxee îți este alături, pentru a te ajuta să te bucuri de fiecare oportunitate. Dacă îți dorești o echipă puternică și motivată, care să-ți susțină planurile de dezvoltare, avem pentru tine soluțiile perfecte, de la cardul de masă Pluxee Gusto și cardul Pluxee Cadou, până la cardul cu tichete de vacanță Pluxee Turist sau cardul pentru activități culturale, Pluxee Cultura. Iar dacă vrei să îți promovezi produsele sau serviciile pe piețe noi din România, poți deveni partenerul nostru afiliat, ajungând astfel mai ușor la o plajă mult mai vastă de clienți.

Distribuie