Regăsește-ți echilibrul după birou
Tehnici care îți readuc starea de bine într-o lume agitată. Sănătatea noastră depinde în mare măsură de modul în care reușim să ne detașăm de stresul cotidian și de tensiune. Cum putem să obținem însă echilibrul emoțional de care avem nevoie, mai ales când trăim într-o lume în continuă mișcare? Ți-am pregătit un articol din care vei afla toate detaliile necesare pentru a-ți menține starea de bine în fiecare zi.
De ce este important să acorzi atenție stării tale de bine
Chiar dacă nu observăm, de cele mai multe ori, tindem să trăim pe pilot automat. Când ai luat ultima dată o pauză de la ce se întâmplă în jurul tău, pentru a observa cum te simți din punct de vedere fizic și emoțional? Cât de des îți permiți să-ți faci timp pentru tine și să te relaxezi cu adevărat?
Atunci când începi să pui accent pe echilibrul tău emoțional, ai doar de câștigat: îți menții nivelul de energie la cote crescute, îți protejezi sănătatea fizică și psihică, iar relațiile cu cei din jurul tău se îmbunătățesc. Pentru că doar atunci când ești bine cu tine însuți poți crea conexiuni armonioase și cu familia, prietenii sau colegii.
Iată cum se poate îmbunătăți viața ta dacă acorzi atenție stării tale de bine:
- Reducerea nivelului de stres este esențială pentru prevenirea anxietății și a depresiei. Totodată, poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, a sistemului cardiovascular și a sistemului digestiv.
- Starea de bine este strâns legată de eficiență și de productivitate. Atunci când te relaxezi, poți lucra mai eficient, iar creativitatea ta crește considerabil.
- Relaxarea este adesea asociată cu o îmbunătățire a calității somnului. Un somn odihnitor are un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate și a capacității tale de a face față provocărilor zilnice.
- O minte relaxată și echilibrată dezvoltă o rezistență crescută la stres. Persoanele care acordă atenție stării lor de bine pot să facă față mai bine provocărilor.
- Relaxarea îți oferă timp și spațiu pentru autocunoaștere. În momentele de liniște, poți reflecta asupra propriilor nevoi, dorințe și obiective, ceea ce contribuie la dezvoltarea ta personală.
În continuare vom explora o serie de tehnici pe care le poți aplica pentru te reechilibra și a-ți regăsi starea de bine.
Menține un stil de viață activ cu ajutorul sportului
Activitatea fizică are efecte pozitive atât asupra corpului, cât și a stării tale emoționale. Când faci sport, creierul eliberează endorfine, substanțe chimice pe care poate le cunoști sub numele de hormonii fericirii. Acestea te ajută să te simți mai bine în pielea ta și să scapi mai ușor de stres și anxietate. În plus, sportul îmbunătățește somnul și are un impact pozitiv asupra capacității cognitive.
Dacă nu ești genul de persoană sportivă, poți începe cu o activitate simplă, precum mersul pe jos. Atunci când simți că vrei să treci la nivelul următor, optează pentru tipul de sport care te atrage și se adaptează mai bine la nevoile corpului tău: jogging, înot, dansuri, exerciții cardio sau antrenamente pentru forță și masă musculară. Dacă mergi la o sală de fitness și discuți cu un antrenor personal, vei găsi cu siguranță varianta care ți se potrivește.
Practică tehnici de meditație
Meditația poate avea un efect uimitor asupra minții tale, ajutându-te nu doar să te relaxezi, ci și să te conectezi cu corpul tău și să înveți cum să trăiești în momentul prezent. Tot ce ai de făcut este să găsești câteva minute doar pentru tine și un spațiu liniștit, unde să nu te deranjeze nimeni. Concentrează-te asupra respirației, a senzațiilor corporale sau a unui obiect din încăpere, lăsând gândurile să treacă pe lângă tine, fără a te concentra asupra lor.
Dacă ți se pare dificil, poți apela și la sprijin din exterior - există, de exemplu, aplicații care te ghidează și te ajută să îți disciplinezi mintea, astfel încât să poți medita fără a fi distras. Beneficiile meditației includ reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea capacității de concentrare și reducerea anxietății. Meditația poate contribui, de asemenea, la creșterea conștientizării de sine și la cultivarea unei atitudini pozitive față de viață.
Alocă timp pasiunilor tale
Atunci când facem ceea ce ne place, ne încărcăm cu energie pozitivă și ne regăsim bucuria de a trăi. Fie că te pasionează desenul, pictura, scrisul, lectura, gătitul sau dansul, alocă-ți timp pentru tine și hobby-urile tale. Chiar și o carte de colorat pentru adulți poate reprezenta un mod perfect de a te detașa de stres.
Activitățile preferate îți permit să evadezi din rutină și cresc nivelul de endorfine, stimulând starea de bine. Totodată, pasiunile îți hrănesc creativitatea și te ajută să simți mulțumire sufletească. Pentru ca efectul să fie cel scontat, echilibrează practicarea hobby-urilor cu restul activităților zilnice. De exemplu, dacă găsești bucurie în vizionarea unui film bun, oferă-ți două ore la finalul zilei pentru a te bucura de această plăcere. Dacă îți place să citești, creează-ți un program zilnic de lectură, la o anumită oră. Când petreci o zi întreagă practicând activitatea ta preferată, creierul nu va mai avea aceeași satisfacție și pasiunea ta se va transforma fără să îți dai seama într-o rutină.
Apelează la journaling
Ai avut vreodată un jurnal în copilărie? Dacă da, cu siguranță îți amintești cum notai fiecare întâmplare și stare prin care treceai. Ce ai spune însă dacă aceeași tehnică te-ar ajuta și ca adult, fără să fie deloc infantilă și fără să mai existe riscul ca părinții să îți găsească jurnalul din întâmplare?
Tehnica de journaling presupune scrierea regulată într-un jurnal personal - alege un carnet pe care să îl dedici doar acestei activități și în care să scrii zilnic. Prin exprimarea gândurilor, emoțiilor și a experiențelor, poți câștiga claritate asupra propriilor sentimente și poți identifica lucrurile care îți fac bine sau care, din contră, îți produc stres. Jurnalul îți oferă un spațiu sigur pentru autocunoaștere și reflecție, reprezentând un instrument puternic pentru a te descoperi, a te înțelege mai bine și a-ți regăsi echilibrul emoțional.
Petrece timp în natură
Petrecerea timpului în aer liber, fie că este vorba despre plimbări, drumeții sau trasee montane îți va aduce numeroase beneficii. Chiar și în orașele aglomerate poți găsi un parc sau un spațiu în care să te detașezi temporar de aglomerație, de tehnologie și de activitățile de la locul de muncă.
Expunerea la aer proaspăt și lumina naturală stimulează producția de serotonină și reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului. Conexiunea cu natura poate revigora în același timp mintea și corpul, având un impact pozitiv asupra concentrării, creativității și stării generale de bine. Iar pentru că vorbeam anterior de meditație, poți încerca să meditezi în natură, dacă găsești un loc care te inspiră.
Practică tehnica Alexander
Tehnica Alexander te ajută să îți înțelegi mai bine corpul și mintea, observând cum funcționează acestea împreună. Cu timpul, poți învăța cum să le reeduci, pentru a te relaxa, a-ți crește starea de bine și a câștiga mai mult control asupra propriei persoane.
Prin intermediul acestei tehnici, înveți să devii conștient de modul în care te miști, respiri și reacționezi, astfel încât aceste acțiuni să nu mai fie doar automatisme, ci să îți poată aduce reale beneficii. Descoperi, de asemenea, cum să trăiești mai mult în prezent, să eliberezi tensiunile și să ajungi la un nivel crescut de conștientizare corporală. Pentru a practica eficient tehnica Alexander, poți să apelezi la un specialist care te va îndruma pas cu pas.
Apelează la terapie sau coaching
În ziua de azi, sănătatea psihică a devenit o normalitate și iese tot mai mult din sfera subiectelor tabu. Este firesc ca atunci când te confrunți cu perioade intense și lungi de stres, burnout, anxietate sau depresie să te adresezi unui terapeut care te poate ghida, ajutându-te să îți înțelegi emoțiile și să le gestionezi cât mai eficient. Consilierea psihologică sau coachingul - în funcție de nevoile tale de moment - îți permit să te redescoperi, să crești emoțional și să îți găsești echilibrul pe termen lung.
Provocările cotidiene vor exista în continuare în viața ta, însă datorită dezvoltării tale emoționale vei reuși să treci prin ele cu mai multă încredere, să ai mai multă grijă de tine și să te iubești suficient de mult încât să nu-ți mai neglijezi dorințele și nevoile.
Sperăm că tehnicile și instrumentele prezentate în acest articol îți vor fi de ajutor și îți vor reda echilibrul emoțional, astfel încât să te poți bucura din plin de toate oportunitățile vieții. Iar dacă îți dorești să le oferi și angajaților tăi soluțiile perfecte pentru a-și menține starea de bine, avem pentru tine câteva idei:
- Cardul de vacanță Pluxee Turist - este beneficiul extrasalarial prin care angajații tăi se pot bucura anual de concedii relaxante pe întreg teritoriul României. Sumele de pe cardul de vacanță pot fi folosite pentru a achita cazarea plus alte servicii asociate cu vacanța (pachete ce conțin cazare și transport/ masă) la pensiuni, hoteluri, agenții turistice și centre de agrement.
- Cardul cultural Pluxee Cultura - le oferă angajaților un buget separat de cheltuielile curente, pe care îl pot aloca exclusiv timpului liber. Poate fi utilizat pentru a achiziționa bilete la evenimente culturale de toate tipurile: teatru, film, concerte, expoziții și multe altele.
- Abonamentul 7card by Gympass - reprezintă un abonament lunar ce poate fi folosit pentru zeci de activități diferite, de la gimnastică, fitness, piscina până la escaladă, dansuri, squash și multe altele. Este acceptat într-o rețea vastă de centre de relaxare și sport din toată țara.
- Pachetul Gusto Plus de Echilibru - include cardul de masă Pluxee Gusto și consultații nelimitate acordate de specialiști în medicină, psihologie și wellbeing, 24/7.
Dacă vrei să oferi echipei tale astfel de beneficii extrasalariale, consultanții Pluxee îți stau oricând la dispoziție pentru mai multe detalii și o ofertă personalizată.