impozit pe profit companie 2024, barbat la birou- Pluxee IMM Connect

Ce impozit pe profit plătește compania ta în 2024

Indiferent dacă gestionezi personal finanțele companiei tale, colaborezi cu o firmă de contabilitate sau dispui de un departament financiar intern, este esențial să fii mereu informat cu privire la modificările din domeniul fiscal. Ca antreprenor, este evident că recunoști importanța fiecărei cifre care susține afacerea ta. Prin urmare, o gestionare eficientă a finanțelor reprezintă un element esențial pentru prosperitatea companiei tale. De aceea, prin acest articol ne dorim să clarificăm ce impozit pe profit vei plăti pentru compania ta în 2024, astfel încât să te poți pregăti din timp.


Impozite 2024

În 2024, pe lângă impozitul pe profit de 16%, vor intra în vigoare alte două impozite: impozitul minim pe cifra de afaceri și impozitul minim global de 15%. În acest caz, este important să fii extrem de atent, deoarece trebuie să calculezi pentru plata cărui impozit se califică organizația ta:

  • Cota pentru impozitul pe profit rămâne de 16%, impozitul aplicându-se la profitul companiei, nu la cifra de afaceri. Regulile de calcul rămân la fel, dar companiile care îndeplinesc anumite condiții privind mărimea cifrei de afaceri, vor datora și impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA).

  • Impozitul minim global pe profit de 15% se datorează Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) la nivel global, care dorește un nivel minim global de impozitare a grupurilor multinaționale de întreprinderi și a grupurilor mari naționale.

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) de 1% pentru societățile cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, dacă în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât IMCA. Dacă îndeplinești condițiile, vei fi obligat să plătești aceste datorii, indiferent dacă organizația ta este în pierdere fiscală sau înregistrează profit. Formula de calcul pentru noul impozit este: IMCA = 1% x (venituri totale - venituri scăzute - valoarea imobilizărilor în curs de execuție - amortizarea contabilă)). Companiile care se ocupă exclusiv de distribuție, furnizare sau transport de energie electrică și gaze naturale sunt exceptate de la plata impozitului minim. (sursa1, sursa2)

Impozite 2024 pentru microîntreprinderi

În cazul unei microîntreprinderi, impozitul pe venit se percepe dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • Cifra de afaceri este mai mică de 500.000 de euro.
  • Firma are cel puțin un angajat cu normă întreagă sau administrator cu contract de mandat.
  • Veniturile sunt obținute din coduri CAEN exceptând consultanța, iar veniturile din consultanță și management reprezintă mai puțin de 20% din cifra de afaceri.
  • Asociații companiei nu au titluri de participare la mai mult de trei microîntreprinderi.

Din punct de vedere al impozitului, microîntreprinderile vor observa o cotă de impozitare schimbată:

  • 1% pentru microîntreprinderi cu venituri sub 60.000 EUR
  • 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 EUR sau care desfășoară activități de software și IT, activități din domeniul HORECA, unele activități juridice, de asistență medicală sau stomatologică (lista completă cu codurile CAEN se găsește la art. 51 alin. (1)) (sursa)

Cota poate suferi modificări în cursul anului, începând cu trimestrul în care se atinge sau depășește limita de 60.000 EUR sau încep activitățile menționate anterior. Similar, în cazul încetării activităților și neîndeplinirii condițiilor limită, cota poate să scadă de la 3% la 1%.

Cota de 3% se aplică la totalul veniturilor companiei care desfășoară aceste activități, nu doar la veniturile specific legate de acestea.

Termenul limită pentru declarare și ieșire din sistemul de microîntreprindere este 31 martie a anului următor. (sursa)


Companiile din România vor fi nevoite să aloce resurse pentru a înțelege aceste reguli, să comunice cu grupul din care fac parte în scopul stabilirii responsabilităților și obținerii informațiilor relevante, dar și să estimeze costurile asociate posibilelor impozite suplimentare pe care să le includă în diversele raportări financiare ale grupului.

Conform proiectului de legislație, în mod specific, dacă o companie din România face parte dintr-un astfel de grup, aceasta va fi obligată să efectueze calculul corespunzător.

O bună gestionare a finanțelor poate contribui la succesul afacerii tale. De aceea, dorim să te ajutăm cu resursele necesare pentru a înțelege și a gestiona cât mai simplu procesele financiare din compania ta. Descarcă Ghidul de contabilitate și fiscalitate pentru antreprenori în 2024!

Distribuie