Securitate cibernetica -specialist securitate cibernetica-Pluxee IMM Connect

Securitatea cibernetică în mediul business: cum protejezi datele companiei

În ziua de astăzi, totul este mai simplu datorită digitalizării: vorbim online cu familia, colegii sau partenerii de afaceri, ne facem cumpărăturile prin câteva clickuri și automatizăm procesele redundante ale companiei, astfel încât să câștigăm timp și să fim mai eficienți. În același timp, pe măsură ce ne îndreptăm către o lume tot mai digitalizată, este important să luăm în calcul faptul că și amenințările cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate. De aceea, afacerile trebuie să fie pregătite să își protejeze datele confidențiale și infrastructura IT. 

Pentru a te ajuta să menții securitatea companiei, ți-am pregătit acest articol, în care vei descoperi:

Ce este securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică se referă la practica de a proteja sistemele informatice, rețelele și datele de atacuri digitale, acces neautorizat, distrugere sau modificare. Aceasta implică o gamă largă de măsuri și tehnologii, destinate să protejeze confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea informațiilor. 

Chiar dacă este vorba de un domeniu complex, noțiunile de bază ale securității cibernetice sunt accesibile inclusiv persoanelor fără cunoștințe avansate în domeniul IT - de exemplu, protejarea de e-mailuri frauduloase sau gestionarea corectă a parolelor de la diverse aplicații. Pe măsură ce tehnologia evoluează, securitatea cibernetică trebuie privită ca o prioritate majoră pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea acesteia. 

De ce este importantă securitatea cibernetică pentru afaceri

Indiferent de domeniul de activitate, companiile gestionează date confidențiale, precum informații personale ale clienților, date financiare și detalii despre angajați. Protejarea acestor informații este esențială pentru a preveni fraudele și problemele de integritate. Dacă vrei ca afacerea ta să își mențină o bună reputație, trebuie să te asiguri că sistemele companiei sunt cât mai bine protejate de atacuri. În definitiv, clienții și partenerii tăi trebuie să aibă încredere că datele lor sunt în siguranță, mai ales când este vorba de informații demografice, bancare sau chiar detalii ale achizițiilor. O breșă de securitate poate distruge rapid această încredere, ducând la pierderea clienților și afectarea reputației.

Totodată, breșele de securitate pot duce la pierderea sau compromiterea datelor esențiale. În unele cazuri, datele pierdute nu pot fi recuperate, mai ales dacă nu ai realizat încă o copie de rezervă.

În plus, atacurile cibernetice pot provoca pierderi financiare semnificative. Costurile includ pierderile directe, recuperarea datelor și măsurile de remediere. Pe lângă acestea, există atacurile de tip ransomware, unde hackerii îți pot cere o sumă substanțială pentru a-ți reda accesul la aplicații sau la bazele de date. Un astfel de atac un atac poate paraliza activitatea companiei până la plata răscumpărării. - o situație care poate fi evitată prin măsuri corecte de securitate cibernetică.

Tipuri de amenințări cibernetice frecvente în 2024

Dacă vrei să îți creezi o strategie eficientă de securitate cibernetică, este indicat să știi care sunt cele mai frecvente tipuri de atacuri. Paleta este una vastă, însă amenințările cibernetice sunt în general grupate în câteva categorii principale:

  • Phishing - phishing-ul rămâne una dintre cele mai comune și eficiente metode de atac cibernetic. Aceste atacuri implică trimiterea unor e-mailuri sau mesaje care par să provină de la surse de încredere, pentru a convinge destinatarii să divulge informații sensibile, cum ar fi parolele sau detaliile cardurilor de credit. În 2024, atacurile de phishing devin din ce în ce mai sofisticate, utilizând tehnici avansate ce vizează persoane specifice din cadrul unei organizații.

  • Atacuri DDoS - astfel de atacuri sunt îndreptate către serverele companiilor, încetinindu-le sau oprindu-le complet funcționarea. Ca rezultat, activitatea companiei poate fi afectată temporar, cu impact inclusiv în experiența clienților. Hackerii utilizează dispozitive sau instrumente digitale care afectează unul sau mai multe calculatoare, până la întreaga rețea.

  • Malware și viruși - reprezintă programe software care pot infecta și compromite sistemele informatice. Acestea pot fura date, distruge fișiere sau permite atacatorilor accesul neautorizat la sistemele informatice. În 2024, malware-ul devine din ce în ce mai sofisticat, utilizând tehnici avansate pentru a evita detectarea de către software-urile de securitate.

Soluții de securitate cibernetică pentru compania ta

Conform studiului Global Digital Trust Insights Survey 2023, realizat de PwC, 66% dintre directorii generali ai companiilor din întrega lume au raportat o creștere a încălcărilor cibernetice în ultimii patru ani. Totodată, așa cum arată datele Aon România, țara noastră înregistrează până la 30.000 de atacuri cibernetice zilnic. Vrei să crești securitatea cibernetică a companiei tale? Iată ce soluții ai la dispoziție:

  • Primul pas în protejarea datelor companiei este buna informare a angajaților. Aceștia trebuie să fie conștienți de riscurile cibernetice și să știe cum să le recunoască. Organizează cursuri de securitate cibernetică, în cadrul cărora să examinați împreună diverse situații și exemple practice de phishing. Angajații bine informați sunt prima linie de apărare împotriva atacurilor cibernetice.

  • Utilizează soluții avansate antivirus și anti-malware. Instalarea și actualizarea regulată a software-urilor de protecție trebuie să fie o prioritate pentru orice companie în ziua de azi. Este important să folosești un sistem antivirus de încredere, care să fie capabil să detecteze și să blocheze amenințările în timp real.

  • Implementează soluții de tip firewall, pentru a controla și monitoriza traficul din rețea și pentru a bloca accesul neautorizat. Firewall-urile avansate pot identifica și ține la distanță atacurile cibernetice sofisticate.

  • Parolele folosite pentru accesul în rețea și în aplicații reprezintă un element esențial împotriva atacurilor cibernetice. Asigură-te că membrii echipei tale utilizează parole puternice și unice pentru fiecare cont. Pe lângă acestea, autentificarea multi-factor poate îmbunătăți semnificativ securitatea. Pentru mai multă simplitate, poți implementa un manager de parole, care va ajuta angajații să gestioneze parolele în mod securizat.

  • Realizarea regulată a backup-urilor și testarea planurilor de recuperare sunt esențiale pentru asigurarea continuității afacerii. Backup-urile trebuie să fie stocate în locații sigure și să fie protejate împotriva accesului neautorizat. Utilizarea soluțiilor de backup în cloud poate oferi o protecție suplimentară în eventualitatea unui atac cibernetic.

  • Evaluează periodic securitatea sistemelor, pentru a identifica și gestiona eventualele riscuri. Aceste evaluări pot include teste de penetrare, audituri de securitate și evaluări de conformitate, pentru a te asigura că toate măsurile de securitate sunt eficiente și actualizate. 

  • Colaborează cu parteneri cu o bună reputație, care dețin la rândul lor sisteme și aplicații securizate. De exemplu, când le oferi angajațiilor tăi beneficiile Pluxee, știi că poți conta pe un partener de încredere, care se asigură că datele companiei tale sunt întotdeauna în siguranță.

În 2024, securitatea informatică este mai importantă ca oricând, întrucât riscurile asociate atacurilor cibernetice sunt în continuă creștere, iar consecințele pot fi majore. Cu toate acestea, prin implementarea soluțiilor avansate de securitate și monitorizarea constantă a sistemelor, îți poți proteja eficient datele, minimizând impactul unui eventual atac.

Distribuie