activitati timp liber

Importanța timpului liber de calitate pentru rezultatele de la locul de muncă

Trăim într-o eră a tehnologiei, în care suntem aproape non stop conectați la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Navigăm zilnic printre responsabilitățile personale și profesionale, simțind uneori că ne-am dori ca ziua să aibă mai multe ore, pentru a reuși să facem tot ce ne propunem și totodată să ne relaxăm. În aceste condiții, cât de multă valoare reușim să acordăm timpului nostru liber?

Modul în care ne petrecem orele libere poate fi esențial pentru echilibrul și starea noastră de bine, influențând inclusiv rezultatele de la locul de muncă. Descoperă în continuare de ce merită să te asiguri că atât tu, cât și echipa ta, vă bucurați de timp liber de calitate.

De ce este important să îți faci timp pentru tine și pasiunile tale

Știm cât de important este să te implici 100% în ceea ce faci și să te concentrezi pe proiectele de la locul de muncă. Totuși, atunci când nu te relaxezi suficient și nu te detașezi de responsabilități, organismul tău poate începe să resimtă oboseala. Te concentrezi mai greu, creativitatea scade, iar capacitatea de a lua decizii poate fi afectată. Acest lucru are impact atât asupra stării tale de bine, cât și a calității muncii. Pentru a putea da randamentul dorit, trebuie să fii în cea mai bună formă fizică și emoțională. Iar asta e valabil și pentru echipa ta.

Activitățile de timp liber reprezintă acele momente în care îți reîncarci bateriile și  te reconectezi la ceea ce contează cel mai mult pentru tine: pasiunile tale, familia și prietenii, lucrurile care îți aduc fericire și împlinire. Evident, satisfacția sufletească poate veni de multe ori și de la proiectele profesionale, însă cele două aspecte trebuie să se completeze, astfel încât organismul tău să poată funcționa la cea mai bună capacitate.

Ce avantaje ai atunci când te bucuri de timp liber de calitate

Așa cum ai aflat deja, activitățile de timp liber nu înseamnă doar un răsfăț, ci o adevărată necesitate. Iată care sunt beneficiile pe care le pot aduce:

 • Echilibrezi viața profesională și cea personală - atunci când îți aloci timp pentru hobby-uri și activități recreative, sau pur și simplu te bucuri de compania oamenilor dragi, te poți detașa cu adevărat de responsabilitățile de la locul de muncă. Astfel, poți simți că ai o viață mai împlinită, în care planul personal se îmbină natural cu cel profesional.

 • Îți crești productivitatea - surprinzător sau nu, timpul liber de calitate poate avea un impact pozitiv asupra productivității la locul de muncă. Atunci când îți acorzi timp pentru a te relaxa și a te bucura de viață, ai mai multă energie, te concentrezi mai bine și poți observa chiar o creștere a motivației profesionale. Aceste aspecte pot contribui la o sporire a performanței și eficienței.

 • Îți îmbunătățești sănătatea și starea de bine - pentru ca organismul tău să fie în cea mai bună formă, este necesar să te detașezi periodic de stres. Chiar dacă activitatea de la locul de muncă ți se pare simplă și plăcută, creierul și corpul tău pot resimți tensiuni de care au nevoie să se elibereze. Prin urmare, timpul liber poate avea veritabile beneficii terapeutice, contribuind la reducerea stresului și anxietății și la îmbunătățirea stării emoționale.

 • Îți dezvolți creativitatea și capacitățile cognitive - activitățile de timp liber îți oferă oportunitatea de a te dedica pasiunilor și de a-ți lărgi orizontul. Nu este neapărat nevoie să pictezi sau să scrii - o piesă de teatru, un concert sau o vizită la un muzeu îți pot stimula imaginația și capacitățile cognitive. Rezultatul se va observa nu doar în viața personală, ci va avea un impact pozitiv și asupra modului în care abordezi problemele și proiectele profesionale, oferindu-ți noi perspective și soluții inovatoare.

 • Consolidezi relațiile interpersonale - nu în ultimul rând, timpul liber îți dau ocazia de a te conecta cu cei dragi, fie că este vorba de familie sau prieteni. Conexiunile sociale puternice pot contribui la o viață plină de sens și pot reprezenta susținerea necesară în momentele dificile și stresante.

Ce înseamnă timp liber de calitate

În ziua de astăzi, tot mai mulți dintre noi tind să își petreacă timpul liber în mediul online, pe aplicații mobile, platforme de streaming sau platforme de social media. Este bine însă să ținem cont de faptul că acestea nu aduc întotdeauna un plus de valoare vieții noastre:

 • Expunerea îndelungată la ecrane (fie că este vorba de telefon, televizor, laptop sau tabletă) ne poate provoca disconfort și oboseală la nivel vizual.
 • Activitățile practicate în interiorul casei presupun mai puțină mișcare și pot contribui la sedentarism.
 • Social media este un instrument esențial pentru a afla noutățile și a menține legătura cu cei dragi, dar în același timp rețelele de socializare folosite în exces ne pot face să pierdem noțiunea timpului și să avem impresia că orele libere au trecut pe lângă noi, fără să ne fi bucurat cu adevărat de momentele respective.
 • Spațiul virtual poate limita socializarea, spre deosebire de o ieșire cu prietenii, o vizită la o expoziție sau un concert live.

Iată câteva idei de activități accesibile care pot contribui la creșterea calității vieții:

 • Spectacole de teatru, operă sau o seară de filme la cinema în fiecare săptămână
 • Concerte și festivaluri de muzică
 • Expoziții și vizite la muzeele din localitate sau localitățile învecinate
 • Excursii de weekend - city breaks, care pot fi inclusiv pe teritoriul țării, pentru a descoperi locuri noi
 • Vizite la parcuri de distracții, târguri sau alte tipuri de evenimente similare
 • Plimbări în natură și drumeții în munți, pe trasee potrivite nivelului tău de experiență
 • Explorarea unui hobby - pictură, scris, muzică, sculptură, cusut, gătit sau orice altă activitate care îți aduce bucurie
 • Sesiuni de lectură - pe care le poți încerca și alături de familie, astfel încât și cei mici să descopere plăcerea cititului
 • Meditație, yoga, antrenamente la sala de fitness, jogging în parc

Cum îți încurajezi echipa să petreacă timp liber de calitate

Îți dorești să ai angajați fericiți și sănătoși, care lucrează cu motivație și se implică în ceea ce fac? Asigură-te că și ei se bucură din plin de timpul lor liber. Poți aplica aceste metode pentru a-i încuraja să petreacă timp de calitate cât mai des:

 • Ajută-i să își stabilească limite clare între timpul de lucru și timpul personal. Asigură-te că orele suplimentare nu devin o obișnuință și că angajații au timp suficient pentru a se relaxa și a se bucura de viața personală.

 • Oferă-le posibilitatea de a-și adapta programul de lucru în funcție de nevoile individuale. Programul flexibil și munca remote sunt soluții perfecte pentru a le permite să-și organizeze mai bine timpul.

 • Încurajează angajații să își ia pauze regulate în timpul zilei, pentru a se relaxa și a se deconecta. Pauzele scurte pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea concentrării și productivității.

 • Acordă beneficii dedicate activităților de timp liber, precum cardul de activități culturale Pluxee Cultura. Acesta le oferă angajaților tăi un buget separat de cheltuielile curente, pe care îl pot aloca exclusiv timpului liber. Cardul poate fi utilizat pentru a achiziționa bilete la evenimente culturale de toate tipurile: teatru, film, concerte, expoziții și multe altele. Sumele acordate pe Pluxee Cultura beneficiază de 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor salariale. Poți oferi 210 lei/lună sau 430 lei/eveniment, iar angajații tăi aleg cum să folosească suma primită.

 • Organizează evenimente și activități de echipă în afara locului de muncă, pentru a încuraja interacțiunile între angajați. De la o masă în oraș până la un teambuilding, ai la dispoziție numeroase ocazii de a petrece timp liber de calitate cu colegii.

Timpul liber este prețios - depinde de fiecare dintre noi să profităm de el și să ne bucurăm cu adevărat de viață. Dacă îți dorești ca echipa ta să se bucure de cât mai multe oportunități în acest sens, ia legătura cu noi și te vom ajuta să le oferi beneficiile potrivite!

Distribuie