a da feedback - 3 angajati la birou- Pluxee Romania

Arta de a da feedback: cum îți ajuți echipa să facă schimbări benefice

Feedback-ul reprezintă un instrument extrem de valoros, atâta timp cât este acordat în mod corespunzător. Cu ajutorul său, îți poți ajuta angajații să se dezvolte, să se simtă mai implicați în ceea ce fac și să se conecteze mai profund la cultura organizației. Descoperă în continuare de ce este important să oferi feedback și cum te asiguri că acesta are un impact benefic asupra echipei tale.

Cât de important este feedback-ul pentru angajați și companie

Te-ai întrebat vreodată cât de mult contează feedback-ul tău pentru oamenii cu care lucrezi și chiar pentru rezultatele companiei? Iată de ce este esențial să îl acorzi periodic, fie că este vorba de feedback constructiv sau pozitiv:

 • Le oferi angajaților oportunitatea de a-și descoperi punctele forte și a afla ce au de îmbunătățit. Astfel, își pot planifica și urmări mai eficient obiectivele de dezvoltare personală și profesională.

 • Crești motivația echipei, demonstrându-ți aprecierea. Feedback-ul pozitiv recunoaște eforturile și realizările angajaților, contribuind la creșterea nivelului lor de motivație și implicare.

 • Ajuți angajații să identifice și să corecteze zonele pe care au de lucrat, ceea ce duce la o îmbunătățire a performanțelor individuale și, implicit, la îmbunătățirea rezultatelor organizației.

 • Comunicarea deschisă contribuie la consolidarea relației între lideri și echipă, inclusiv la  menținerea un mediu de lucru plăcut.

 • Angajații înțeleg mai bine ce așteptări ai de la ei și care sunt prioritățile companiei.

 • Identifici abilitățile fiecărei persoane, astfel încât să construiești planuri de dezvoltare realiste și să promovezi angajații în funcție de rolurile care li s-ar potrivi.

 • Poți aborda problemele în stadii incipiente, evitând neînțelegerile sau frustrările ulterioare.

 • Ajuți echipa să se adapteze mai ușor la schimbările care au loc în organizație.

Cum acorzi feedback eficient - tehnici ușor de aplicat

Dacă vrei ca feedback-ul tău să aibă efectul dorit, este bine să ții cont de câteva aspecte - de exemplu momentul în care îl acorzi sau modul în care conduci discuția. Folosește următoarele tehnici, pentru a te asigura că îți sprijini angajații să facă schimbări benefice pentru ei înșiși, dar și pentru întreaga companie:

 • Alege momentul și locul potrivit - stabilește împreună cu fiecare angajat un interval orar pentru sesiunea de feedback. Discuția ar trebui să se desfășoare în privat, într-o atmosferă liniștită, care să faciliteze dialogul. Dacă lucrați la distanță, feedback-ul poate avea loc pe platforme de comunicare video, cum ar fi Zoom sau Teams sau Google Meet. Evită să acorzi feedback constructiv ’’la cald’’, când tocmai ai remarcat o problemă sau o greșeală, pentru că este important ca discuția să fie lipsită de tensiune. În același timp, asigură-te că feedback-ul nu întârzie prea mult - dacă îl oferi în timp util, angajatul poate corecta sau îmbunătăți mai rapid ceea ce îi ceri. Așteptarea îndelungată poate reduce impactul și relevanța feedback-ului.

 • Programează sesiuni regulate de feedback - discuțiile legate de rezultate și performanță nu ar trebui să aibă loc doar atunci când se întâmplă ceva deosebit. Angajații tăi au nevoie să știe întotdeauna ce fac bine și ce ar trebui să schimbe, care sunt obiectivele lor și ce așteptări ai de la ei. Prin urmare, feedback-ul ar trebui oferit periodic - unii angajatori preferă să facă o singură evaluare pe an, însă recomandat este să stabilești întâlniri la intervale mai scurte. Astfel, vei putea lua constant pulsul organizației, iar oamenii cu care lucrezi vor simți că beneficiază de întreaga ta atenție.

 • Oferă exemple specifice - dacă vrei ca discuția să fie cât mai eficientă, pregătește în prealabil exemple concrete ale comportamentelor sau performanțelor pe care le apreciezi sau pe care ți-ai dori ca angajații să le îmbunătățească. Evită feedback-ul general și oferă detalii care să permită angajaților să înțeleagă exact despre ce este vorba.

 • Evită să transferi discuția în zona personală - feedback-ul este util când adresezi anumite acțiuni sau comportamente care pot fi îmbunătățite. Acesta nu ar trebui să vizeze însă aspecte care țin de convingerile, valorile sau personalitatea angajatului. Concentrează-te pe comportamentele observabile și acțiunile angajatului, în loc să faci evaluări personale sau să emiți judecăți. Astfel, feedback-ul va fi mai obiectiv și ușor de înțeles. De exemplu, dacă un membru al echipei a gestionat greșit discuția avută cu un client, nu îi spune ’’ești nepoliticos’’, ci mai degrabă ’’așa cum știi, punem accent pe experiența oferită clientului, iar acesta trebuie tratat întotdeauna cu răbdare și politețe. Hai să vedem ce ar trebui schimbat în abordare, astfel încât clienții să fie mulțumiți pe viitor’’.

 • Ascultă părerea angajaților - feedback-ul trebuie să fie un dialog, nu un monolog. Oferă-i angajatului posibilitatea de a-și expune părerea, ascultă-l cu răbdare și demonstrează-i că îți pasă de ceea ce spune. De altfel, este bine să încurajezi angajații să îți acorde chiar ei feedback, astfel încât să știi cât de mulțumiți sunt și ce își doresc de la tine. O poți face direct, prin discuții față în față, sau poți utiliza un instrument ca The Happiness Index, care te ajută să măsori gradul de fericire și implicare a echipei. The Happiness Index include și 18 sondaje predefinite, create pe baza cercetărilor neuroștiințifice, iar rezultatele îți permit să descifrezi emoțiile și nevoile echipei tale, prin machine learning și analiza sentimentelor.

 • Folosește ’’metoda sandviș’’ - această metodă te ajută să menții echilibrul între recunoașterea performanțelor și oferirea sugestiilor de îmbunătățire. Astfel, mesajul este transmis clar, iar angajatul se simte în largul lui și își păstrează motivația. Iată cum aplici metoda: începe discuția cu feedback pozitiv, punând accent pe aspectele bune și realizările angajatului. Continuă apoi cu feedbackul constructiv, concentrându-te pe aspectele care pot fi îmbunătățite sau pe acțiunile care ar putea aduce un plus de valoare. Oferă sugestii clare pentru dezvoltare. Concluzionează cu un alt feedback pozitiv, prin care îi reamintești angajatului punctele sale forte și îl încurajezi să-și mențină implicarea.

 • Setează obiective și realizează un plan de acțiune - când oferi feedback privind rezultatele unui angajat, asigură-te că obiectivele sale sunt clare, măsurabile și realizabile. Ajută angajatul să înțeleagă pașii necesari pentru a atinge obiectivele propuse. Lucrați împreună pentru a stabili un plan de acțiune concret, care să îi permită să își îmbunătățească rezultatele. 

 • Pune accent pe dezvoltarea personală - identifică oportunități de dezvoltare personală și profesională. Discută cu fiecare angajat despre planurile sale de viitor - unde și-ar dori să ajungă, ce abilități ar vrea să-și perfecționeze și pe ce alt rol s-ar vedea în cadrul companiei, dacă este cazul. Ulterior, discutați împreună despre eventuale cursuri de formare, programe de mentorat sau alte resurse care să îl ajute să își îmbunătățească abilitățile și cunoștințele. 

 • Demonstrează empatie - uneori, se poate întâmpla ca membrii echipei tale să comită erori sau să aibă o scădere în rezultate. Ține cont de faptul că acest lucru este firesc, întrucât nimeni nu este perfect, iar oamenii pot trece prin perioade dificile, care le influențează inclusiv activitatea profesională. Înțelege perspectivele și circumstanțele fiecărui angajat. Arată empatie față de provocările cu care se confruntă și oferă sprijin în rezolvarea acestora. Bineînțeles, focusul este pe rezultatele organizației, însă în același timp este important să acorzi înțelegere, atât cât este posibil.

 • Acordă feedback pozitiv - această formă de feedback este o parte esențială pentru dezvoltarea și motivarea angajaților tăi. Atunci când se simt văzuți și apreciați, oamenii lucrează cu mai multă implicare, sunt mai fericiți la locul de muncă și implicit obțin rezultate mai bune. Prin urmare, este important să feliciți membrii echipei pentru realizările și efortul de zi cu zi. Dacă vrei ca feedback-ul să fie însoțit și de un gest care să le demonstreze aprecierea, poți să le oferi beneficii extrasalariale precum cardul de vacanță Pluxee Turist sau cardul cultural Pluxee Cultura. De sărbători, cardul Pluxee Cadou poate fi cel mai simplu mod prin care le mulțumești angajaților pentru că îți sunt alături.

Utilizează feedback-ul pentru a-ți ajuta angajații să se dezvolte, să obțină rezultate bune și să rămână motivați. Tehnicile de mai sus sunt simplu de aplicat și pot aduce schimbări semnificative la nivelul întregii organizații.

Distribuie