cum lucram eficient - echipa- Pluxee IMM Connect

Cum lucrăm eficient în 2024: fii la curent cu moduri de lucru aplicate în alte companii

În mediul de afaceri actual, lucrurile evoluează rapid, iar companiile caută cele mai eficiente și inovatoare instrumente sau moduri de lucru, pentru a rămâne competitive. Chiar dacă totul funcționează bine în organizația ta, este bine să fii la curent cu tendințele și să descoperi ce fac și alte companii pentru a menține un mediu de lucru motivant și productiv. Ți-am pregătit în continuare câteva idei care te pot inspira în acest sens.


Utilizarea inteligenței artificiale

Resursa umană va rămâne întotdeauna importantă pentru orice companie, însă inteligența artificială poate sprijini angajații în numeroase domenii și tipuri de activitate. Așa cum probabil ai observat, tot mai multe afaceri optează pentru tehnologii care le automatizează o parte din procesele interne, astfel încât să poată opera cu mai multă eficiență.

Interesează-te cu privire la instrumentele digitale pe care le poți aplica în propria companie și discută cu angajații tăi despre acest aspect: este important ca ei să înțeleagă că inteligența artificială nu va duce la desființarea poziției lor, ci doar îi va ajuta să fie mai productivi, mai eficienți și mai preciși în ceea ce fac. În viitorul apropiat, angajații care știu să lucreze cu tehnologii AI vor avea numeroase oportunități pe piața locurilor de muncă și vor fi din ce în ce mai căutați.

Dezvoltarea unor noi abilități

Așa cum menționam, lumea este în continuă schimbare, iar acest aspect are impact și asupra modului de lucru. Dacă îți dorești o echipă motivată și eficientă, este important să te asiguri că angajații tăi pot face față oricărei provocări. De exemplu, toate persoanele care folosesc echipament în interes de serviciu (telefoane, laptopuri, PC-uri) sau au acces în aplicațiile interne trebuie să dețină informații de bază despre securitatea cibernetică. Atacurile hackerilor sunt mai complexe ca oricând, iar compania trebuie protejată nu doar prin sisteme antivirus, ci și prin buna informare a angajaților.

Cursurile care vizează diverse competențe digitale sunt și ele esențiale, mai ales dacă îți automatizezi treptat procesele companiei. Trainingurile de dezvoltare personală sunt de asemenea o opțiune demnă de luat în calcul. Poți să le oferi angajaților tăi cursuri de management al timpului, comunicare, negociere, înțelegere a nevoilor personale - toate acestea îi vor ajuta să se simtă mai siguri pe ceea ce fac, să lucreze eficient și să comunice mai bine cu clienții și colegii.

Program și mod de lucru flexibile

Angajații tăi au nevoi diferite din punct de vedere al programului și modului de lucru. Majoritatea persoanelor sunt pline de energie dimineața, ceea ce înseamnă că un program matinal le este ideal. Există însă și numeroși angajați care se simt mai inspirați, mai relaxați și chiar mai energici în a doua parte a zilei. Un program de lucru care începe la 8 sau 9 poate să nu fie cea mai bună variantă pentru aceștia.

Bineînțeles, este necesar să iei în calcul și situațiile personale: părinți care au nevoie ca într-un anumit interval să aibă grijă de copii, studenți care trebuie să ajungă la cursurile importante și la examene, sau pur și simplu diverse programări ce pot interfera cu orele de lucru.

Săptămâna de lucru cu 4 zile devine o altă variantă populară în rândul angajatorilor și angajaților. Este eficient ca angajații tăi să lucreze mai multe ore pe zi, dar să se bucure ulterior de un weekend de 3 zile? Testează și analizează rezultatele. În măsura în care tipul de activitate permite, încurajează programul flexibil.

Munca la distanță este o altă tendință cu impact asupra eficienței. Unii angajați se simt mai productivi în liniștea propriei locuințe sau pur și simplu au nevoie să fie prezenți acasă din motive variate. Alți angajați pot fi mai eficienți la birou sau într-un spațiu de coworking, unde se simt motivați de condițiile de lucru. De aceea, tot mai multe companii oferă varianta muncii remote sau în sistem hibrid. Dacă vrei să găsești cea mai bună formulă pentru creșterea satisfacției și eficienței, încearcă mai multe variante de lucru și observă care dintre ele aduce rezultatele optime și este preferată de angajații tăi.

Sisteme de lucru diversificate

Datorită muncii remote și digitalizării, granițele sunt larg deschise pentru angajatori și angajați deopotrivă. Poți colabora cu profesioniști din orice zonă a globului, atâta timp cât aceștia îți aduc rezultatele dorite și dețin abilitățile pe care le cauți.

Fie că preferi să lucrezi cu angajați direcți, să apelezi la o firmă de outsourcing sau să colaborezi cu freelanceri, ai la dispoziție mai multe sisteme de lucru decât în trecut. Organizația ta poate deveni astfel mai agilă, implementând mai rapid schimbările necesare, atâta timp cât poți conta pe oameni cu experiență și talent - chiar dacă se află în alt oraș sau în alt colț al lumii. Prin urmare, merită să testezi diverse variante, astfel încât să descoperi care este cea mai eficientă pentru compania ta.

Creșterea stării de bine a angajaților

Oamenii cu care lucrezi reprezintă inima organizației - ei produc rezultatele care cresc afacerea și de implicarea lor depind nu doar productivitatea și eficiența, ci și experiența clienților. De aceea, companiile pun tot mai mult accent pe starea de bine a angajaților, căutând metode prin care să le asigure condiții de lucru motivante.

De la asigurarea echilibrului între viața personală și cea profesională, până la oportunitățile de dezvoltare, există o serie de măsuri prin care angajatorii cresc calitatea vieții angajaților. Beneficiile extrasalariale precum cardurile de masă, cardurile de vacanță sau cardurile culturale, pensiile facultative sau abonamentele medicale ce includ consiliere psihologică reprezintă soluții la care angajatorii apelează tot mai frecvent în 2024.

Dacă vrei să implementezi și tu inițative prin care să crești motivația angajaților, vei găsi pe Pluxee IMM Connect o serie de resurse utile. În plus, poți discuta oricând cu unul dintre consultanții Pluxee, pentru a identifica împreună soluțiile perfecte prin care să asiguri starea de bine a echipei tale. În plus, te încurajăm să vizitezi cât mai des comunitatea Pluxee IMM Connect, pentru a descoperi informații utile pentru dezvoltarea afacerii tale.

Distribuie