solutii scaderea fluctuatiei angajatilor - Pluxee IMM Connect

Soluții pentru scăderea fluctuației angajaților - cum creezi și păstrezi o echipă valoroasă în 2024

Așa cum arată un studiu recent realizat de Randstad Employer Brand Research, 56% dintre angajații români au demisionat sau se gândesc la demisie, din cauza valorii pachetelor salariale și extrasalariale, raportate la creșterea costului vieții. Prin urmare, companiile care își doresc să aibă o echipă puternică și loială trebuie să găsească metode prin care să își țină aproape angajații, chiar dacă bugetul lor nu este întotdeauna unul ridicat.

Vrei ca în 2024 să recrutezi cei mai buni candidați și să te poți baza pe loialitatea oamenilor valoroși cu care lucrezi deja? Ți-am pregătit o listă de soluții pe care poți conta, dincolo de majorările salariale, ce nu sunt întotdeauna o alternativă viabilă.

Acordă atenție sporită procesului de onboarding

Dacă vrei ca noii angajați să se integreze ușor în echipă, să învețe rapid ce au de făcut și să nu își dea demisia după primele săptămâni de lucru, este important să te concentrezi pe procesul de onboarding. Oferă-le persoanelor nou venite acces la resurse utile și cursuri prin intermediul cărora să se familiarizeze cu activitatea și procedurile interne. Alocă-le mentori din cadrul echipei, astfel încât să poată conta pe sprijinul colegilor cu experiență. În acest mod, nu doar că vei simplifica procesul de învățare, dar vei facilita și conexiunile între angajați.

Tot ca parte a procesului de onboarding, discută cu fiecare angajat nou și povestește-i tot ce trebuie să știe despre cultura organizației și despre obiectivele poziției sale. Răspunde-i cu sinceritate la întrebări și află ce așteptări are de la tine, ca angajator.

Oferă condiții de lucru flexibile, adaptate la nevoie echipei

Echilibrul între viața personală și viața personală este un aspect important pentru fiecare dintre noi. Dacă îți dorești ca angajații tăi să se simtă motivați și fericiți la locul de muncă, asigură-te că le permiți să lucreze așa cum le este confortabil - bineînțeles, atâta timp cât activitatea permite acest lucru. Ce presupune un mod de lucru flexibil? Iată o serie de inițiative pe care le poți implementa:

  • Oferă-le angajaților posibilitatea de a lucra remote sau în sistem hibrid, în funcție de preferințele lor.
  • Încurajează turele flexibile. Unii oameni sunt mai productivi dimineața, în timp ce alții se concentrează mai bine în a doua parte a zilei. Angajații care au copii pot avea nevoie să lipsească de la muncă în anumite intervale orare, pentru a avea grijă de cei mici sau a-i duce la grădiniță. Dacă își asumă că fiecare proiect va fi finalizat la timp, permite-le să își organizeze ziua de lucru așa cum le este mai comod.
  • Atunci când angajații îți solicită concediu sau o zi liberă suplimentară, pentru a rezolva anumite probleme, ajută-i în măsura posibilităților. În mod contrar, este posibil să nu se poată concentra la ce au de făcut, să facă greșeli, să fie ineficienți, dar și să se demotiveze.

Dacă vrei ca timpul liber al angajaților tăi să aibă și mai multă valoare, le poți oferi un beneficiu extrasalarial ca Pluxee Cultura. Acesta poate fi folosit pentru a achiziționa bilete la evenimente culturale de toate tipurile: teatru, film, concerte, competiții sportive, expoziții și multe altele.

Pune accent pe dezvoltarea angajaților

Oferă-le angajaților tăi oportunitatea de a deprinde noi abilități și de a se dezvolta în cadrul organizației. Încurajează-i să învețe, acordându-le timp alocat propriei dezvoltări, precum și acces la cursurile care îi interesează. Discută cu ei la evaluările trimestriale sau anuale despre ceea ce își doresc: întreabă-i ce îi pasionează și care cred că ar fi pasul următor în traseul lor profesional.

Între a pierde un om valoros și a-i oferi posibilitatea de a crește în propria companie, este de preferat să alegi întotdeauna a doua variantă. Prin urmare, nu îți lăsa angajații să se plafoneze, ci ajută-i să se simtă mereu la locul potrivit. Promovează-i în funcție de performanță, de abilități și de planurile lor de viitor.

Definește obiective clare și ajută-ți angajații să le atingă

Pentru a se simți parte din succesul companiei, angajații trebuie să știe foarte bine ce au de făcut și să înțeleagă scopul final al activității lor. Stabilește obiective clare și realiste, care pot fi măsurate periodic. Discută cu echipa despre acestea: prin stabilirea unui dialog deschis în privința obiectivelor individuale, se creează o conexiune între angajați și viziunea companiei.  Astfel, oamenii cred în ceea ce fac și se simt motivați, scăzând riscul de a căuta noi oportunități în afara organizației.

Ține cont și de importanța feedbackului: pentru a-și putea atinge obiectivele, angajații tăi pot avea nevoie de îndrumare. Asigură-te că le ești mereu alături și îi ajuți să fie din ce în ce mai buni în ceea ce fac.

Oferă un pachet motivant de beneficii extrasalariale

Chiar dacă bugetul nu îți permite să majorezi constant salariile angajaților, pentru a le alinia la evoluția prețurilor, ai la dispoziție o soluție simplă de a crește puterea de cumpărare a echipei tale: beneficiile extrasalariale. De exemplu, cardurile de masă te pot ajuta să faci economii, datorită facilităților fiscale, în timp ce le oferi angajaților tale oportunitatea de a se bucura zi de zi de o alimentație sănătoasă. Pe lângă acestea, ai multe alte beneficii pe care le poți acorda astfel încât să demonstrezi că ești un angajator care își pune întotdeauna echipa pe primul loc. 

Gândește-te la faptul că un pachet atractiv de beneficii le va deschide angajaților tăi o viață plină de oportunități, ceea ce îi va motiva și le va stimula starea de bine. Iar atunci când oamenii se simt mulțumiți de compania în care lucrează, au mai puține motive să-și caute un alt job.

În final, mai avem încă o soluție care te va ajuta să păstrezi alături de tine oamenii valoroși: se numește The Happiness Index și este un instrument inovator, ce îți permite să măsori implicarea angajaților și nivelul lor de fericire, cu ajutorul neuroștiinței. Cu ajutor acestuia, vei obține feedback relevant în timp real și vei putea realiza strategii eficiente pentru a oferi echipei tale cea mai bună experiență la locul de muncă! Dacă vrei mai multe detalii, suntem aici pentru a-ți oferi un demo gratuit.

Distribuie