podcast pluxee

Cum poți accesa fonduri nerambursabile pentru creșterea afacerii tale?

Finanțarea reprezintă un factor esențial de dezvoltare pentru orice IMM, iar fondurile nerambursabile sunt o oportunitate de dezvoltare care nu trebuie ratată. Totodată, dinamismul caracteristic domeniului și avalanșa de informații pot distorsiona înțelegerea acestui instrument de finanțare.

În episodul lunii mai al podcastului Pluxee IMM Connect, jurnalistul Toader Păun l-a avut ca invitat pe Răzvan Gălățan, Director Operațional Goodwill Consulting. Împreună au abordat cele mai comune preocupări și temeri privind finanțarea cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

Despre invitatul podcastului

Răzvan Gălățan s-a alăturat Goodwill Consulting în 2015, iar din 2021 a devenit Director Operațional al companiei. Răzvan a obținut performanțe deosebite în consultanța pentru fonduri nerambursabile și a reușit să adapteze serviciile companiei la cerințele unui mediu de afaceri extrem de dinamic. În primul an ca manger, Răzvan a obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei, reușind să atragă sume importante pentru mediul public și privat din România. De anul acesta, Răzvan este și Vicepreședinte la ACRAFE - Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene

Elementele unui proiect de succes

Discuția cu Răzvan Gălățan a abordat câteva temeri și percepții eronate privind accesarea fondurilor europene. Birocrația excesivă, complexitatea raportărilor, limitările grilei de eligibilitate a cheltuielilor au fost doar câteva dintre punctele pentru care invitatul a oferit explicații simple și practice, menite să elimine confuziile. 

Conform invitatului, succesul unui proiect finanțat cu ajutorul fondurilor nerambursabile pare să depindă de trei factori: viziune bine definită asupra modului în care fondurile accesate contribuie la dezvoltarea companiei, sănătatea financiară a acesteia și disciplina administrativă în parcurgerea tuturor etapelor proiectului.

Discuția este dinamică, cu multe noutăți pentru mulți dintre noi, și punctează cele mai importante aspecte cu exemple concrete din experiența invitatului. Pentru a ști cu ce informații vei rămâne după ce vei asculta podcastul, îți lăsăm aici câteva idei:

  • Antreprenorii trebuie să aibă o imagine clară asupra planului de dezvoltare pe termen mediu, să determine foarte concret în ce mod îi vor ajuta fondurile nerambursabile accesate.
  • Relația cu consultantul în fonduri europene reprezintă un parteneriat. Responsabilitatea aparține întotdeauna antreprenorului iar implicarea firmei trebuie să fie constantă în toate etapele proiectului de finanțare.
  • Principalele criterii de eligibilitate sunt: profitul din exploatare în anul anterior, capitaluri proprii pozitive, lipsa datoriilor la bugetul de stat și, în general, o situație financiară sănătoasă.
  • Programele mari de fonduri nerambursabile presupun un aport propriu care pleacă de la 25% și poate ajunge până la 50%.
  • Trebuie avute în vedere elemente de încredere și alte aspecte practice, atunci când se caută firma de consultanță potrivită pentru proiectul companiei.

Mai multe despre toate acestea, dar și multe alte informații valoroase, în episodul 2 al podcastului Pluxee IMM Connect.

Ascultă podcastul

 

Distribuie