activitatea fizica - tanara facand sport - Pluxee IMM Connect

Cum să integrezi activitatea fizică în rutina ta zilnică

 

Cu toții știm că mișcarea este benefică: îți dă energie, te ajută să te concentrezi, reduce stresul și îți poate stimula starea de bine. Însă, atunci când ai o viață plină de responsabilități, poate fi dificil să găsești timp pentru a merge la sală sau a practica un sport. Vestea bună este că activitatea fizică poate fi integrată în rutina de zi cu zi, fără a fi necesar să recurgi la eforturi uriașe. Important este să găsești mici soluții prin care să faci mișcare - iar noi îți vom prezenta câteva variante simple, pe care le poți testa chiar de astăzi.

Cuprins

1. Începe ziua cu câteva minute de activitate fizică
2. Fă plimbări scurte în timpul zilei
3. Transformă activitățile zilnice în oportunități de mișcare
4. Folosește aplicații care te motivează să faci activitate fizică
5. Planifică activități fizice plăcute pentru weekend
6. Găsește-ți un partener de mișcare

1. Începe ziua cu câteva minute de activitate fizică 

Dimineața este un moment ideal pentru a-ți pune corpul în mișcare. Nu e nevoie de un antrenament intens, chiar și câteva minute de încălzire, stretching sau exerciții ușoare pot face o diferență. Încearcă să îți creezi o rutină scurtă, pe care să o alegi în funcție de mișcările care îți sunt comode: poate fi un minut de genuflexiuni, sărituri sau câteva întinderi. Acest obicei îți va trezi corpul și te va ajuta să te simți mai energizat pe parcursul întregii zile.

Pentru ca rutina ta să fie cât mai eficientă, propune-ți să aibă loc în același interval al zilei - de exemplu, imediat ce te trezești sau înainte de a-ți bea cafeaua. Cu cât ai un program mai bine stabilit, cu atât există mai multe șanse să menții obiceiul și să-l repeți. După o perioadă, va deveni o obișnuință.

2. Fă plimbări scurte în timpul zilei

Fie că lucrezi la birou sau de acasă, este indicat să nu stai foarte mult timp pe scaun, în aceeași poziție. Dacă ți se întâmplă des să uiți să iei pauze, setează-ți o alarmă la fiecare oră și impune-ți să te ridici și să te plimbi prin cameră sau chiar pe afară. Chiar și o plimbare de numai cinci minute are un efect benefic asupra circulației și previne disconfortul cauzat de statul prelungit pe scaun.

În cazul în care ai timp, poți face și o plimbare mai lungă în pauza de prânz - te va ajuta să te deconectezi și să-ți încarci bateriile. Iar dacă ai în apropiere un parc, cu atât mai bine: plimbările în natură reprezintă o formă excelentă de activitate fizică, fiind benefice pentru corp și minte deopotrivă.

3. Transformă activitățile zilnice în oportunități de mișcare

În ziua de astăzi, suntem obișnuiți cu un stil de viață sedentar, mai ales că avem totul la îndemână. Ne deplasăm aproape oriunde cu mașina, folosim aparate autonome pentru a ne simplifica activitățile casnice și ajungem să eliminăm mișcarea din viețile noastre. Cum ar fi însă dacă am reuși să alternăm confortul cu activitatea fizică?

De exemplu, când vii acasă sau ajungi la birou, renunță să urci cu liftul și utilizează scările. Dacă ai prea mult de urcat, începe în etape și nu uita să faci pauze, fără a te forța din prima. Când trebuie să ajungi la magazin sau în alt loc relativ apropiat de locuința ta, mergi pe jos. Înlocuiește uneori mașina cu mijloacele de transport în comun, pentru că va fi necesar să te deplasezi până la stație, ceea ce înseamnă un număr suplimentar de pași.

4. Folosește aplicații care te motivează să faci activitate fizică

Există numeroase aplicații de fitness care oferă exerciții scurte, de 5-10 minute, pe care le poți face oriunde. Găsește o aplicație sau un canal de YouTube care îți place și încearcă să faci un scurt antrenament, oricând ai puțin timp liber.

Uneori, un simplu reminder sau o aplicație care îți măsoară progresul poate fi suficient pentru a te motiva să te ții de rutină. Cumpără-ți un smartwatch sau o brățară de fitness, care să îți arate câți pași ai făcut și câte calorii ai consumat, monitorizând totodată indicatori precum pulsul, tensiunea sau calitatea somnului.

5. Planifică activități fizice plăcute pentru weekend

Dacă în timpul săptămânii îți este greu să găsești timp pentru antrenamente mai serioase, încearcă să planifici o activitate fizică mai lungă în weekend. O drumeție, o plimbare cu bicicleta sau o plimbare lungă în parc sunt variante ideale pentru a rămâne activ, fără să simți că "faci sport". Concediile sau city break-urile pot fi, de asemenea, un moment excelent pentru a explora locuri noi și a face astfel mișcare.

Încurajează-ți și echipa să rămână în formă și să se deconecteze de la rutină, oferindu-le colegilor tăi carduri de vacanță, cu care aceștia își pot achita concediile în destinații din întreaga țară. Iar dacă vrei să completezi vacanța cu un stil alimentar sănătos, acordă-le și carduri cu tichete de masă.

6. Găsește-ți un partener de mișcare

Uneori e mai ușor să rămâi motivat atunci când ai un prieten sau coleg care vrea să facă mișcare împreună cu tine. Puteți stabili să vă întâlniți pentru o plimbare, o sesiune de yoga sau chiar pentru o scurtă alergare. Un partener poate fi un sprijin excelent și te ajută să te ții de noua rutină.

Dacă nu cunoști pe nimeni amator de activitate fizică, intră pe social media și caută grupuri de persoane care se întâlnesc pentru a alerga în parc sau a face drumeții - cu siguranță te vor motiva și te vor ajuta să îți creezi obiceiuri sănătoase.

Integrarea mișcării în rutina zilnică nu trebuie să fie complicată. Chiar și micile schimbări, dacă sunt făcute consecvent, îți pot aduce beneficii reale. Nu este nevoie de echipamente speciale sau de un abonament la sală, doar de puțină voință și creativitate. Începe cu pași mici, adaptează mișcarea la stilul tău de viață și vei vedea cum, treptat, activitatea fizică va deveni parte din rutina ta, fără efort.

 

Distribuie