Impozitare salarii constructii 2025, facilitati fiscale - angajati, santier - Pluxee IMM Connect

Cum menții veniturile angajaților din construcții în 2025

În spatele fiecărui proiect de construcții reușit se află oameni care muncesc în condiții dificile și care contribuie esențial la dezvoltarea economică. Angajații din construcții reprezintă o categorie profesională importantă, motiv pentru care sectorul a beneficiat în ultimii ani de facilități fiscale care să contribuie la venituri motivante. Din 2025, facilitățile fiscale din construcții au fost eliminate prin OUG 156/2024. Acest lucru înseamnă salarii nete mai mici sau costuri mai mari pentru angajatori, în cazul în care doresc să își susțină echipa prin menținerea venitului net.

Pentru a te ajuta să iei cele mai bune decizii - atât pentru angajații tăi din construcții, cât și pentru companie, ți-am pregătit o serie de informații utile despre impactul schimbărilor legislative și soluțiile pe care le ai la dispoziție:

  1. Ce s-a schimbat în impozitarea salariilor din construcții în 2025
  2. Cum afectează aceste schimbări salariul în construcții
  3. Ce soluții pot implementa angajatorii pentru a compensa pierderile
  4. Cum te ajută beneficiile extrasalariale să menții veniturile angajaților

Ce s-a schimbat în impozitarea salariilor din construcții în 2025

Până în 2025, sectorul construcțiilor a beneficiat de un regim fiscal preferențial, gândit să stimuleze investițiile și să reducă migrarea forței de muncă. Facilitățile fiscale au reprezentat un sprijin real atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, contribuind la menținerea unor salarii competitive. Angajații din construcții erau scutiți de la plata impozitului pe venit de 10%, pentru salariile brute de până la 10.000 lei/lună. 

În trecut, facilitățile mai vizau și scutirea de la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și reducerea contribuției pentru muncă, acestea fiind și ele eliminate.

În 2025, această scutire a fost eliminată complet. Asta înseamnă că veniturile nete ale lucrătorilor din construcții au scăzut direct, afectând nivelul de trai într-un sector esențial, dar solicitant. Anterior, contribuția la asigurările sociale (CAS) avea un nivel redus pentru angajații din construcții. Acum, aceștia plătesc CAS integral, în procent de 25%, ceea ce înseamnă o contribuție mai mare și, implicit, o scădere a salariului în mână. Deși salariul minim brut în construcții rămâne de 4.582 lei lunar, venitul net a scăzut cu aproximativ 457 lei față de anul anterior, din cauza revenirii impozitului CASS și a CAS-ului standard. În practică, un calcul al salariului net în construcții în 2025 arată diferențe semnificative comparativ cu 2024.

Cum afectează aceste schimbări salariul în construcții

Decizia eliminării facilităților fiscale a fost luată din rațiuni bugetare, pentru a reduce deficitul și a echilibra politicile fiscale la nivelul întregii economii. Totuși, impactul său în domeniu poate fi unul semnificativ. Pentru angajatori, această situație pune presiune pe bugete: fie acoperă din fonduri proprii diferențele, fie riscă demotivarea sau chiar pierderea personalului calificat. Într-un sector cu deficit de forță de muncă și cu o competiție crescută pentru resurse umane, fiecare decizie fiscală favorabilă contează.

De exemplu, dacă un angajat din construcții primea în 2024 un salariu net de 5.000 lei, acesta putea fi acoperit cu un salariu brut de 7.169 lei. În 2025, pentru ca acel angajat să primească exact aceeași sumă netă, salariul brut necesar crește la 8.548 lei. Asta înseamnă o diferență de aproape 1.400 lei cheltuieli în plus pentru angajator, doar pentru a menține același venit net pentru un angajat.

Această majorare salarială poate fi dificil de gestionat într-un domeniu în care marjele de profit tind să fie afectate de inflație, costuri cu materialele și termene contractuale stricte. Pentru firmele mici și mijlocii, în special, presiunea financiară poate deveni greu de susținut. Iar pe măsură ce scade puterea de cumpărare, motivația angajaților poate fi și ea afectată. Mulți angajați pot căuta alte locuri de muncă în construcții, mai ales în străinătate.

Ce opțiuni ai ca angajator pentru a menține echilibrul financiar al echipei

Reușita proiectelor tale de construcții depinde în mare măsură de eficiența echipei cu care lucrezi. Prin urmare implicarea angajaților tăi este importantă. Noile modificări fiscale aduc însă o provocare majoră: cum menții motivația și veniturile angajaților, fără ca bugetul companiei să aibă de suferit? În cazul în care creșterea salariului brut nu este o opțiune fezabilă pe termen lung, te poți orienta către strategii alternative, care aduc valoare angajaților, dar și afacerii:

Oferă beneficii extrasalariale - unele beneficii, precum cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanță și cele culturale, dar și abonamente medicale private și pensii facultative au facilități fiscale și pot reprezenta o formă de susținere pentru angajați.

Negociază contractele - ține cont de schimbările din piață și, dacă este necesar, actualizează prețurile pentru lucrările executate, astfel încât să ai posibilitatea de a crește veniturile angajaților. Bineînțeles, în această situație trebuie să acționezi cu atenție, pentru a nu pierde proiecte. Practică prețuri corecte, aliniate la tendințele din domeniul construcțiilor.

Încearcă să optimizezi cheltuielile operaționale - prin automatizări, negocieri ale costurilor de achiziție a materialelor și investiții în echipamente eficiente poți obține o reducere a cheltuielilor pe termen lung. 

Cum poți folosi beneficiile extrasalariale pentru a susține veniturile angajaților

Un pachet atractiv de beneficii extrasalariale îți permite să menții implicarea echipei, să oferi stabilitate financiară angajaților și să optimizezi costurile companiei. E o soluție eficientă și ușor de adaptat la nevoile echipei tale. Dacă salariul net al angajaților tăi din construcții a scăzut din cauza noii impozitări, poți echilibra situația printr-un pachet de beneficii care să acopere parțial sau chiar integral diferența, fără ca bugetul companiei să fie suprasolicitat:

  • Cardul de masă Pluxee Gusto îți permite să acorzi fiecărui angajat până la 40,18 lei/zi lucrată, sumele fiind 100% deductibile și scutite de la plata CAS și CAM. Astfel, compania poate economisi până la 29% față de acordarea aceleiași sume în bani. Prin cardul de masă, le oferi angajaților tăi oportunitatea unei alimentații sănătoase și crești puterea de cumpărare, cu mai puțină presiune asupra bugetului.

  • Tot în zona beneficiilor deductibile se încadrează și Pluxee Cadou, care poate fi acordat cu ocazia sărbătorilor legale (Paște, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie) și este scutit de impozit pe venit și contribuții sociale, în limita a 300 lei/persoană. Este o formă elegantă de a-ți demonstra aprecierea față de echipa ta.

  • Pentru susținerea stării de bine, poți lua în calcul și cardul de vacanță Pluxee Turist, care permite alocarea unui buget separat pentru concedii (până la 6 salarii minime brute/an) și vine cu scutiri de la CAM și CAS. Angajații îl pot folosi în toată țara, la hoteluri, pensiuni sau agenții de turism - un beneficiu valoros, mai ales pentru persoanele care lucrează în condiții solicitante.

  • Cardul pentru activități culturale Pluxee Cultura oferă acces la experiențe pentru timpul liber, pentru a susține echilibrul între viața personală și cea profesională. Sumele acordate pe cardul Pluxee Cultura sunt 100% deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor salariale, în limita a până la 220 lei/lună sau 450 lei/eveniment.

Anul 2025 vine cu o serie de provocări pentru companiile din construcții, însă cu o strategie bine gândită, poți să păstrezi echilibrul între optimizarea bugetului și susținerea echipei. Beneficiile extrasalariale reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții în acest context, iar dacă vrei să te ajutăm în alegerea unui pachet adaptat la nevoile angajaților tăi, suntem aici pentru tine.

 

Distribuie